• To była szkoła, to były czasy!

  • To była szkoła, to były czasy!

  • To była szkoła, to były czasy!

  • To była szkoła, to były czasy!

  • To była szkoła, to były czasy!

Energetyk-Elektronik

To była szkoła, to były czasy!

Zamawianie biuletynu

Bieżące wiadomości

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
b_150_100_16777215_00_images_bytom_wczoraj_i_dzis_bytom_dzis_swiecenie_potraw_2013_min.jpg  Napisał: Krystian Czerny

Zdjęcia:  Krystyna Fiszer-Krupa, Kazimierz Wąsowicz
Plik filmowy: Krystian Czerny
Lokalizacja: Kościół Św. Jacka w Bytomiu; ul. Witczaka
Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie i Proboszcz Parafii św. Jacka w Bytomiu zorganizowali już po raz drugi wspólne poświęcenie potraw, które miało miejsce 30 marca 2013 o godz. 14.00 w tradycyjnych strojach śląskich, pragnąc tym samym powrócić do dawnych tradycji tego regionu.
 Na poświęcenie potraw przyszło sporo osób w strojach regionalnych. Przekrój wiekowy to trzy pokolenia: dzieci ich rodzice oraz dziadkowie. Początkowo wydawało się, że pogoda nie dopisze, ale jak na życzenie przed godz. 14:00 zrobiło się ładnie i przez cały czas aż do godz. 15:00 pogoda dopisała. Było bardzo kolorowo; stroje były naprawdę ładne i gustowne. Szacuje się, że było, podobnie jak w roku ubiegłym sporo osób. Na koniec zrobiono zbiorowe zdjęcie. Zapraszam do oglądania zdjęć oraz filmu poniżej. 

Zdjęcia nadesłane przez Krystynę Fiszer-Krupa 3b ZSZ 1971 oraz Kazimierza Wąsowicza 4d LZ 1979

Uwaga: klikając na miniaturę możesz powiększyć zdjęcie!

Poniżej zdjęcia wykonane przed poświęceniem potraw:

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Poniżej zdjęcia wykonane w trakcie święcenia potraw:
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
 
Poniżej zdjęcia wykonane po poświęceniu potraw:
gallery3 gallery3 gallery3
gallery3 gallery3 gallery3
gallery3 gallery3 gallery3
Święcenie pokarmów ma długą tradycję. Jest znane od ok. VIII wieku, w naszym kraju natomiast zadomowiło się 600 lat później. W dawnej Polsce święcono nie tylko symboliczne ilości jadła, ale wszystko, co miało się znaleźć na wielkanocnym stole. Baran nie był więc cukrowy, ale prawdziwy, prosto z rusztu. Dziś święcimy zazwyczaj jajka, ser, kawałek chleba, kiełbasy, sól i ciasto.
Chociaż święcenie pokarmów nie jest, z punktu widzenia kościoła, najważniejszym momentem celebracji Wielkiej Soboty, to dla wielu ludzi stało się jednym z najistotniejszych momentów związanych ze świętami Wielkanocy. Jest to symbol całych świąt i chwila, kiedy ma się czas i chęci by iść do kościoła. Wiele osób właśnie wtedy przypomina sobie o swojej wierze i wraca na łono wiernych.
Zobacz poniżej film z "Poświęcenia Potraw": 


Relację foto-video z roku ubiegłego możesz zobaczyć TUTAJ

ZR

Komentarze obsługiwane przez CComment